home      

 

 

 

   
NOW PAST CONTACT

Βαλπούργη - Η Ιστορία μιας Μάγισσας

Lydia Lithos Dancetheatre

Η Βαλπούργη κατηγορήθηκε άδικα ως μάγισσα και καταδικάστηκε στην πυρά.

Η ψυχή της έμεινε στην γη με σκοπό να απαλύνει τον πόνο ταλαιπωρημένων γυναικών από την αδικία που βίωσαν κατά την διάρκεια της ζωής τους στις πατριαρχικές κοινωνίες στις οποίες έζησαν.

Ένα εικαστικό χοροθεατρικό έργο που αποτελεί ύμνο και φόρο τιμής στις γυναίκες που για αιώνες βασανίστηκαν και καταπιέστηκαν άδικα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Τετάρτη 19:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

* Άνω των 16 ετών.

Πρεμιέρα: Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 8€

Προπώληση:
Γενική είσοδος 10€
Μειωμένο: 8€

OLVIO

..επίσης και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva (μετά από τηλεφώνημα στο 11876) BP, EKO, ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload και Media Markt.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία & Χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Κείμενο: Φώτης Θαλασσινός
Σκηνικά/Κοστούμια: Αση Δημητρολοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπουλου
Video Art: Χρυσάνθη Σιέμπου
Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου
Boηθός σκηνοθέτη- acting coaching: Βιργινία Ταμπαροπούλου
Χορογραφία Ινδικού χορού kathak: Χριστίνα Ζάννη
Βοηθός παραγωγής: Χαράλαμπος Μπερτσάτος

PERFORMERS


Λαμπρινή Γκόλια
Περικλής Σκορδίλης

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το πνεύμα της μάγισσας Βαλπούργης περνάει μέσα από ζωές γυναικών που έχουν αδικηθεί για λόγους φύλου και συμπάσχει μαζί τους. Συζεί με τις  ψυχές  τους, αγωνίζεται με τις αγωνίες τους, σβήνει μαζί τους ή ακόμη και χάνει. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα τέτοιο πέρασμα η μάγισσα ζει μερικές έντονες στιγμές μετάβασης πριν να μπει και στο επόμενο πρόσωπο. Στην πρώτη ζωή, με την οποία το πνεύμα της μάγισσας αλληλοεπιδρά, έχουμε να κάνουμε με μια πόρνη από την Καταλονία. Η Γιασμίν Κασσάνδρα Ντε Λα Βόρδα -αυτό είναι το όνομα της πόρνης- έχει πρωτίστως κακοποιηθεί απ’ τον ίδιο της τον πατέρα. Ασχολείται με την ζωγραφική και γνωρίζοντας τυχαία τον Νταλί ζει μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς.
Η Βαλπούργη ξέρει για την αφέλεια της Γιασμίν και πριν την αφήσει να συνεχίσει τη ζωή της προφητεύει την παλινωδία της στην θλιμμένη ασφάλεια του πρότερου βίου της.

Μετά την Γιασμίν Κασσάνδρα Ντε Λα Βόρδα σειρά έχει η Miss Kate Henderson από την παγωμένη Σκωτία. Ταλαντούχα μουσικός η οποία περνάει τη ζωή της αγωνιζόμενη να γίνει γνωστή για το συνθετικό της έργο μέσα σ’ ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο καλλιτεχνικό περιβάλλον. Η εμμονή της να διαπρέψει την οδηγεί σε μια ψυχοπαθολογική κατάσταση κορεσμένη από παρακρούσεις μεγαλείου, ψυχωσικά  ξεσπάσματα και δραματικά προσωπικά αδιέξοδα.

Η τρίτη ζωή την οποία επισκέπτεται η μάγισσα είναι η ζωή της Frau Atla. Ο πατέρας της πέθανε όταν αυτή ήταν παιδί και μεγάλωσε με τον πατριό της, έναν σκληρό άνθρωπο που την κακοποιούσε συστηματικά. Η Frau Atla μεγαλούργησε σαν ηθοποιός την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (Γερμανία, Βερολίνο). Παρά την κατάκτηση της προσωπικής της απελευθέρωσης , δεν κατόρθωσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους άντρες. Ίσως λόγω της μνήμης των άσχημων χρόνων με τον πατριό της. Για την Frau Atla οι άντρες ήταν το φύλο των κατώτερων ενστίκτων. Σπάνια τοποθετούνταν μέσα στην κοινωνία ανεξάρτητοι από τις λιβιδινικές (σεξουαλικές)  τους ορμές. Ίσως γι’ αυτό η συγκεκριμένη γυναίκα να ήταν λεσβία. Στο έργο δεν γίνεται εμφανής ο συσχετισμός της κακοποίησης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό της μεγάλης ηθοποιού. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα ήταν άτοπο και επιστημονικά.

Η τελευταία γυναίκα απ’ την οποία περνάει η Βαλπούργη είναι η Σανίγια. Οι γονείς της την πούλησαν σ’ ένα σωματέμπορο στα δώδεκα της γιατί δεν μπορούσαν να την μεγαλώσουν και δεν μπορούσαν να ζήσουν και οι ίδιοι. Η μικρή Σανίγια κατέληξε σε μια απέραντη περιοχή της Καλκούτας, στο Σοναγκάτσι, να δουλεύει σαν πόρνη. Εκεί υπήρχαν πολλοί οίκοι ανοχής, διακινούνταν ναρκωτικά και η νύχτα είχε μόνο το πιο άσχημο πρόσωπό της. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να υπάρξεις στο ρόλο του θύματος για να εκτιναχθείς σαν αγγελικό πλάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό έκανε και η Σανίγια τη βραδιά που το έσκασε απ’ το Σοναγκάτσι.

 

PR


Νατάσα Παππά

Παραγωγή: Lydia Lithos Dancetheater

Με την ευγενική υποστήριξη
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΡΙΙΚΕΣ


- http://www.kallitexnes.gr/theatre/idame-tin-parastasi-valpourgi-istoria-mias-magissas-sto-theatro-olvio/

- http://tritokoudouni.gr/vrethikame-sthn-parastasi-valpourgi-h-istoria-mias-magissas/

- http://afternoiz.com/events/reports/theater-reviews/antapokrisi-valpourgi-i-istoria-mias-magissas-sto-theatro-olvio/

- https://quintatheater.blogspot.gr/2017/12/olvio_28.html#more

 

 © 2010-2025_4D_ΘΕΑΤΡΟ OLVIO