home      

 

 

 

   
NOW PAST CONTACT

Αφιέρωμα στην VIOLETA PARRA

100 χρόνια από την γέννησή της και 50 από τον θάνατό της

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΧΙΛΙΑΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ VIOLETA PARRA

Αφιέρωμα στην Violeta Parra 21 έως 30 Σεπτεμβρίου. Συναυλίες και κινηματογράφος.

Η VIOLETA PARRA υπήρξε μια πολυτάλαντη, πολύπλευρη καλλιτέχνιδα (ποιήτρια, τραγουδίστρια και συνθέτρια, συλλέκτρια παραδοσιακώv τραγουδιών, υφάντρια και γλύπτρια). Δεν είναι η εξ ορισμού παραδοσιακή καλλιτέχνιδα μόνον της Χιλής, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Το θέατρο OLVIO συμμετέχει σε αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας αφιέρωμα με 3 συναυλίες:

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
στις 21.00

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
στις 21.00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Τηλ.: 210 34 14 118 (17:00-21:00)

http://www.violetaparragreece.com

Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21.00
Η VIOLETA ΚΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ

Θα ερμηνευτούν τραγούδια της VIOLETA PARRA με παραδοσιακά όργανα και ρυθμούς. Συντονίζει και συμμετέχει η Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός MARTHA MORELEÓN με το μουσικό σχήμα LOS DEL SUR, που αποτελούν ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής ALEJANDRO DÍAZ από την Χιλή, ο οποίος έκανε τις ενορχηστρώσεις για το αφιέρωμα αυτό, ο HERMAN MAYR από την Αργεντινή, ο PEDRO FABIÁN από το Περού και ο ÓSCAR POZO RAMOS από τη Βολιβία.

Θα υπάρξει ειδική συμμετοχή της Ελληνίδας τραγουδοποιού ΛΗΔΑΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι κόρη της Δανάης Στρατηγοπούλου, ερμηνεύτριας και μεταφράστριας στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα, μεταξύ άλλων ποιητών.

Συμμετέχει επίσης το φωνητικό σχήμα ABANICORO, η χορωδιακή ομάδα της Σχολής Ιβηροαμερικανικών Γλωσσών και Πολιτισμών ABANICO, το οποίο αποτελούν οι: ΤΕΣΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΙΜΩΝ ΑΝΤΟΝΕΛΟΣ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΙΣΥΡΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΣΗΜΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΔΟΥΚΑ, EDUARDO LUCENA, ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΚΑΤΑ, ΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, LEONORA MORELEÓN και ΛΙΝΑ ΠΕΤΡΟΥ. Διεύθυνση χορωδίας: MARTHA MORELEÓN και HERMAN MAYR.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00
Η VIOLETA ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Θα ερμηνευτούν έργα του Χιλιανού συνθέτη και πιανίστα LUIS SAGLIE, ο οποίος χρησιμοποιεί σαν αφετηρία μουσικά θέματα της VIOLETA PARRA, σε έναν δικό του φόρο τιμής, με κλασικά όργανα. Ο καλλιτέχνης θα ταξιδέψει από τη Χιλή για να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση, αφιερωμένη στην πιο οικουμενική Χιλιανή, την Violeta Parra. Συντονίζει και συμμετέχει η Χιλιανή βιολοντσελίστα FABIOLA OJEDA, η οποία διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Εκτός από τον συνθέτη και πιανίστα LUIS SAGLIE, ειδικό καλεσμένος στην συναυλία, θα συμμετέχουν επίσης η ANA CHIFU (φλάουτο), ο SERVANE IO LE MOLLER (ακορντεόν), η ΓΙΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΗ (πιάνο), η Χιλιανή χορεύτρια παραδοσιακών χορών NATALIA SOTO και guest η τραγουδίστρια ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΥ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


ΠΡΟΒΟΛΗ στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 20.30 της ταινίας ῾Η Violeta έφυγε στους ουρανούς῾ (Violeta se fue a los cielos).

Ταινία του Χιλιανού σκηνοθέτη ANDRÉS WOOD (που σκηνοθέτησε, μεταξύ άλλων, την διάσημη ταινία Machuca) βασισμένη στην ομώνυμη βιογραφία που έγραψε ο ÁNGEL PARRA για τη ζωή της μητέρας του.

Έτος: 2011
Διάρκεια: 110’
Χώρα: Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ


Οργάνωση: FABIOLA OJEDA – MARTHA MORELEÓN – ABANICO – FESTIVAL LEA

- Με την έγκριση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ VIOLETA PARRA

- Υπό την αιγίδα της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Σε συνεργασία με το ΘΕΑΤΡΟ OLVIO και τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΝEWSTAR ALKYONIS ART CINEMA

- Mε την στήριξη του ΩΔΕΙΟΥ ΚΟΔΑΛΥ

Λίγα λόγια για τη Violeta Parra


Η VIOLETA PARRA υπήρξε μια πολυτάλαντη, πολύπλευρη καλλιτέχνιδα (ποιήτρια, τραγουδίστρια και συνθέτρια, συλλέκτρια παραδοσιακών τραγουδιών, υφάντρια και γλύπτρια). Δεν είναι η εξ ορισμού παραδοσιακή καλλιτέχνιδα μόνον της Χιλής, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Κόρη, αδελφή και μητέρα μουσικών, έκανε την τέχνη τρόπο ζωής της. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο ποιητής NICANOR PARRA (Βραβείο Cervantes Λογοτεχνίας) την στήριξε πολύ στην αναζήτηση της τέχνης της. Όπως η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ στην Ελλάδα, η VIOLETA PARRA όργωνε τα χωριά της Χιλής με ένα μαγνητόφωνο και ένα τετράδιο στο χέρι, συλλέγοντας μελωδίες, στιχάκια και ρυθμούς της Χιλιανής παράδοσης, τα οποία διαφορετικά θα ήταν καταδικασμένα στη λήθη.

Η ένταση και το πάθος με τα οποία ζούσε την τέχνη, τους έρωτές της, την προσήλωσή της στους ανθρώπους, την κοινωνική της συνείδηση, την ώθησαν γρήγορα στο να δημιουργήσει τα δικά της έργα. Οι στίχοι της είναι ποίηση, με την οποία εκφράζει τα βαθύτερα συναισθήματά της, συχνά σπαρακτική (“Maldigo del alto cielo” (Καταριέμαι τον ουρανό) / “por un amor traicionero” (για μια προδομένη αγάπη), ταυτόχρονα καταγγέλλει τις ανισότητες (“Yo no sé por qué mi dios le regala con largueza / sombrero con tanta pluma a quien no tiene cabeza” (Δεν ξέρω γιατί ο δικός μου θεός χαρίζει απλόχερα καπέλα με τόσα φτερά σ’ αυτούς που δεν έχουν κεφάλι). Παράλληλα εκφράζεται μέσω των πλαστικών τεχνών: Ελαιογραφίες, φιγούρες από πεπιεσμένο χαρτί, καθώς και τα διάσημα υφαντά της, φτιαγμένα από υφάσματα, κλωστές και μαλλί, τα οποία εκτίθενται σε διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Λούβρου στο Παρίσι.

Το έργο της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους καλλιτέχνες, οι οποίοι συνέχισαν την επίπονη εργασία τής διάσωσης της μουσικής της υπαίθρου και άλλων λαογραφικών εκδηλώσεων της Χιλής και της Λατινικής Αμερικής. Το 2014 δημιουργήθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής το ΜΟΥΣΕΙΟ VIOLETA PARRA, με στόχο τη διατήρηση, την αποκατάσταση, τη διάδοση και την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού της έργου. Είναι ένας χώρος που έχει αφιερώσει την ύπαρξη και το έργο του στο να γίνει γνωστή, σε όλη της την έκταση, η καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά που άφησε η Violeta Parra στη Χιλή και στον κόσμο. Εδώ φιλοξενούνται οι χειροτεχνίες της, τα χειρόγραφα, τα έγγραφά της και προσωπικά της αντικείμενα (http://museovioletaparra.cl/).

Η VIOLETA PARRA, μαζί με τον VÍCTOR JARA, και με τα συγκροτήματα QUILAPAYÚN, INTI ILLIMANI και ILLAPU, κυρίως, θεωρούνται οι ιδρυτές μιας καλλιτεχνικής κίνησης γνωστής ως Νέο Χιλιανό Τραγούδι (“Nueva Canción Chilena”). Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’70, ζωντανεύει το ενδιαφέρον για την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Λατινικής Αμερικής γενικότερα, και της Χιλής ειδικότερα. Έτσι, αρχίζει να γίνεται γνωστή η Violeta Parra στο ελληνικό κοινό. Το τραγούδι της “GRACIAS A LA VIDA” (Ευχαριστώ τη ζωή), είναι μια εσωτερική και προσωπική ματιά πάνω στη ζωή, που θεωρήθηκε εν τούτοις ανθρωπιστικός ύμνος και κατόρθωσε να διασχίσει τα σύνορα, γι’ αυτό και κατέχει την μεγαλύτερη παρουσία στις ανθολογίες του λατινοαμερικάνικου τραγουδιού. Ερμηνεύτηκε από τραγουδιστές όλου του κόσμου, με εκτελέσεις κοντινές ή μακρινές από το πρωτότυπο. Οι πιο γνωστές είναι της Αργεντινής τραγουδίστριας MERCEDES SOSA, στην οποία η κιθάρα παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, και της Αμερικανίδας τραγουδίστριας JOAN BÁEZ που, προσδίδοντας στο τραγούδι έναν εορταστικό τόνο που απέχει αρκετά από το πρωτότυπο, κατόρθωσε να το κάνει πιο δημοφιλές. Αυτή η δεύτερη εκτέλεση ερμηνεύτηκε στην Ελλάδα, αρχικά από τη ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ στη δεκαετία του '70 και αργότερα από την ΈΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ, τη ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ κ.ά.

Το 2017 είναι λοιπόν η χρονιά της Violeta Parra και σε ολόκληρο τον κόσμο τιμούν την μεγάλη Χιλιανή καλλιτέχνιδα, με την κοινή ονομασία “100 ΧΡΟΝΙΑ VIOLETA PARRA”, την οποία προώθησαν το Ίδρυμα Violeta Parra, το Μουσείο Violeta Parra, το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών της Χιλής (http://www.violetaparra100.cl) και η Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής (DIRAC).

 © 2010-2025_4D_ΘΕΑΤΡΟ OLVIO